Tweede en derde graad landbouw

Heb je belangstelling voor planten, dieren en hun omgeving? Voel je je thuis in de natuur? Verzorg je graag je eigen huisdieren of droom je van een eigen boerderij? Wil je graag tuinen ontwerpen en aanleggen?

Dat kan vanaf de tweede graad in de richting Plant-, Dier- en Milieu(technieken). Het is een brede richting die de processen van planten, dieren en hun omgeving bestudeert. De infrastructuur van de school omvat moderne serres, nieuwe demolokalen en degelijk uitgeruste praktijkruimtes waar je aan de slag kan. Op de eigen hoeve, net buiten het centrum van Roeselare, vind je de grotere dieren om te koesteren en te verzorgen. Praktijkgericht en afwisselend leren staan centraal op onze school.

Optie landbouw

In de optie landbouw oefen je verzorgingshandelingen van rundvee en varkens in, zoals ijzer inspuiten, verhokken, klauwen verzorgen, scheren... Dit gebeurt door werkplekleren op een tiental landbouwbedrijven in de regio Roeselare. Zo maak je kennis met verschillende soorten huisvesting, (melk)-machines, voedersystemen, enzo. De werking van tractoren en machines kan je op school zelf uittesten. Je diept ook een tweetal modelteelten van zaaien tot oogsten uit.

Wat na de tweede graad?

Ons landbouwonderwijs leidt jonge mensen op tot vakbekwame mensen. Je kan later een eigen landbouwbedrijf leiden of een job vinden in de brede agrarische sector. In de derde graad kan je landbouw volgen in de D&A-finaliteit (Agrotechnieken Dier) of in de A-finaliteit (Dier en Milieu).

Agrotechnieken Dier - 3de graad D&A-finaliteit

Je krijgt in de technische richting naast een ruime algemene vorming, een technisch-wetenschappelijke vorming in de vakken groenteteelt, akkerbouw, veeteelt, bedrijfsadministratie, wetgeving,...

Een stageperiode in het buitenland sluit je opleiding af. Wie voldoende competenties heeft, kan verder studeren.

Dier en Milieu - 3de graad A-finaliteit

In de beroepsafdeling is er een kleiner pakket algemene vorming. We leggen de nadruk op de technische vakken, de praktijk en de stage. In de praktijk leer je verzorgingstechnieken voor zowel plant als dier aan. Je leert ook machines juist afstellen en onderhouden. Je oefent alles verder in tijdens de stagedagen.

 

Lessentabel
Plant- Dier- en Milieutechnieken optie Landbouw - 2de graad D&A-finaliteit
Lessentabel
Plant, Dier en Milieu optie Landbouw - 2de graad A-finaliteit
Lessentabel
Agrotechnieken Dier - 3de graad D&A-finaliteit
Lessentabel
Dier en Milieu - 3de graad A-finaliteit