Tweede en derde graad dierenzorg

Heb je belangstelling voor planten, dieren en hun omgeving? Voel je je thuis in de natuur? Verzorg je graag je eigen huisdieren of droom je van een eigen boerderij? Wil je graag tuinen ontwerpen en aanleggen?

Dat kan vanaf de tweede graad op arbeidsmarktgericht niveau in de richting Plant-, Dier- en Milieu. Het is een brede richting die de processen van planten, dieren en hun omgeving bestudeert. De infrastructuur van de school omvat moderne serres, nieuwe demolokalen en degelijk uitgeruste praktijkruimtes waar je aan de slag kan. Op de eigen hoeve, net buiten het centrum van Roeselare, vind je de grotere dieren om te koesteren en te verzorgen. Praktijkgericht en afwisselend leren staan centraal op onze school.

Optie dierenzorg

In de tweede graad PDM, optie dierenzorg, krijg je extra lessen 'dier'. Je bent dan vooral aan het werk op de schoolhoeve in de wagenstraat, net buiten het centrum van Roeselare. Je verzorgt knaagdieren, schapen, Shetlandpony's, vogels en hoenderen en zoveel meer. Op het schooldomein leer je alles over vissen en reptielen in de aquaterraklas of je gaat bijvoorbeeld aan de slag in de praktijklokalen waar je de honden verzorgt en traint.

De 'doorstroom- en arbeidsmarktgericht-richting' (D&A) besteedt meer aandacht aan theoretische kennis. Onze 'arbeidsmarktgerichte afdeling' daarentegen is er voor jongens en meisjes van wie handvaardigheid en werkkracht de grootste troef is. In het lessenrooster is er dan ook meer praktijk en minder algemene vorming voorzien.

Lessentabel
Plant-Dier- en Milieutechnieken optie Dierenzorg - 2de graad D&A-finaliteit
Lessentabel
Plant- Dier- en Milieu optie Dierenzorg - 2de graad A-finaliteit

Dierenzorg in de derde graad

In de derde graad diep je je kennis verder uit over de inwendige en uitwendige bouw van dieren, hun voeding, hun huisvesting en hun verdere verzorging en daarnaast ga je ook telkens één hele dag per week op stage. Je kiest zelf een stageplaats volgens je interesses en liefst in het verlengde van je geïntegreerde proef (eindwerk). Dit gebeurt in samenspraak met de school.

 

Lessentabel
Dierenverzorgingstechnieken - 3de graad D&A-finaliteit
Lessentabel
Dierenzorg - 3de graad A-finaliteit

Wat na de derde graad?

Na het 6de jaar succesvol te beëindigen in de D&A-finaliteit (TSO) behaal je je diploma secundair onderwijs. Je kan ervoor kiezen om verder te studeren of om rechtstreeks in het werkveld te stappen.

Na het 6de jaar in de A-finaliteit (BSO) kan je een 7de jaar gespecialiseerde dierenverzorging volgen.