2de leerjaar B

Kansen om te groeien

In het tweede jaar krijgen alle leerlingen uit de A-stroom wekelijks remediëring, voor de leerlingen uit de B-stroom bepalen de leerkrachten wie naar de remediëring komt.

In het eerste en tweede jaar krijg je volop de kans om je computervaardigheden bij te spijkeren. Dit komt in alle vakken aan bod, maar ook tijdens het klasuur en tijdens het remediëringsuur zetten we daar op in.

Plaats voor talent: keuzes in het tweede jaar

In het tweede jaar kan je voor 7 uren aan keuze-uren kiezen in de A-stroom en 12 uren in de B-stroom. Je kiest telkens een basisoptie voor 5 uren in de A-stroom, en voor 10 uren in de B-stroom. Daarnaast kies je nog 2 uren uit de lijst met keuzevakken. Enkel leerlingen die 2A Accent of Extra volgen hebben krijgen sowieso een uurtje wiskunde extra, en kiezen dus nog maar 1 uur (dit geldt niet voor leerlingen die 2A met accent op Sport kiezen).

 

De basisopties

STEM-technieken PLANT DIER MILIEU

Je bent geboeid door de wereld van planten en dieren. Je komt in contact met de basisprincipes van dierenzorg, landbouw en tuinbouw. Daarnaast proef je van mechanica, elektriciteit, bouw en hout.

SPORT

Naast de algemene vorming en de basisoptie STEM-technieken volg je 5 lestijden per week de basisoptie ‘Sport’. Daarin leer je vaardigheden, technieken en tactieken aan in verschillende bewegingsdomeinen. Je wordt uitgedaagd om je eigen grenzen te verleggen en krijgt de nodige theoretische kennis om de regels van verschillende sporten te begrijpen.

Bij sport en beweging hoort een gezonde levensstijl. Je leert bijv. wat gezonde voeding is en hoe je een gezonde manier van leven bij jezelf en bij anderen kan bevorderen.

 

De keuze-uren

PLANT DIER MILIEU

In PDM verdiep je je in het leven van dieren en planten en hoe de mens daarmee omgaat. Je leert technieken aan om te planten en te zaaien en krijgt ook de basisprincipes van dierenverzorging. Je komt dus in contact met verschillende aspecten van de agro-sector.

SPORT

Je ontdekt verschillende sporten die niet aan bod komen in de algemene vorming: krachtbal, free running, gaelic football,... Wie kiest voor sport, moet graag sporten. Je moet dus zeker geen topsporter zijn, maar je mag de zweetdruppels tijdens het sporten niet schuwen!

STEM-TECHNOLOGIE

In deze lessen leer je omgaan met verschillende werktuigen (zaag, vijl, boormachine, soldeerbout,...) en materialen (houtsoorten, metalen,...)

BEELDATELIER

In dit vak leer je zien met je handen: je werkt met verschillende materialen en technieken en je ontdekt op een creatieve manier wat je daarmee kan maken.

Wat na de eerste graad B-stroom?

PLANT-,DIER- EN MILIEU

Je kan vanaf het derde jaar voor één van deze opties kiezen:

- Dierenzorg: met meer praktijk en technische vakken Dieren

- Landbouw: met meer praktijk en technische vakken Landbouw

- Tuinbouw: met meer praktijk en technische vakken Tuinbouw

PDM DIERENZORG MET ACCENT OP SPORT

Als je naast je interesse voor planten en dieren ook sportief bent, kan je kiezen voor Plant, Dier en Milieu met een accent op sport. Je krijgt het volledige pakket van de leerstof uit de leerplannen, maar de uitbreidingsdoelstellingen worden vervangen door sport waardoor je tot 4 uur sport per week krijgt.

 

Na de derde graad kan je doorstromen naar de arbeidsmarkt of een zevende specialisatiejaar volgen. Wij bieden de volgende specialisaties aan:

- Dierenzorg: gespecialiseerde dierenverzorging (Algemeen, Fokkerij, Dierenspeciaalzaak, Trimmen, en Hoeve en vacht)

- Landbouw: Veehouderij of landbouwteelten

- Tuinbouw: Tuinaanleg en tuinonderhoud