2de leerjaar A

Kansen om te groeien

In het tweede jaar krijgen alle leerlingen uit de A-stroom wekelijks remediëring, voor de leerlingen uit de B-stroom bepalen de leerkrachten wie naar de remediëring komt.

In het eerste en tweede jaar krijg je volop de kans om je computervaardigheden bij te spijkeren. Dit komt in alle vakken aan bod, maar ook tijdens het klasuur en tijdens het remediëringsuur zetten we daar op in.

Algemene vorming op jouw maat

We kiezen voor voldoende uitdaging en passende begeleiding waar nodig. Daarom bieden we de algemene vorming aan in verschillende groepen, zodat elke leerling bij ons een boeiend aanbod krijgt. De 3 groepen zijn:

 

 

2A Algemeen

Je had het soms moeilijk met bepaalde leerstofonderdelen in het basisonderwijs.

Je denkt graag praktisch en maakt theorie graag concreet.

Leerstof onthouden lukt mis veel herhaling.

2A Accent

Je hebt het basisonderwijs probleemloos doorlopen.

Met hulp en tijd begrijp je ook complexe handelingen en theoretisch uitleg.

Leerstof onthouden lukt goed.

2A Extra

Je behaalde uitstekende resultaten in het zesde leerjaar.

Je bent sterk in het abstract denken en je begrijpt snel complexe handelingen.

Leerstof onthouden lukt snel.

Plaats voor talent: keuzes in het tweede jaar

In het tweede jaar kan je voor 7 uren aan keuze-uren kiezen in de A-stroom en 12 uren in de B-stroom. Je kiest telkens een basisoptie voor 5 uren in de A-stroom, en voor 10 uren in de B-stroom. Daarnaast kies je nog 2 uren uit de lijst met keuzevakken. Enkel leerlingen die 2A Accent of Extra volgen hebben krijgen sowieso een uurtje wiskunde extra, en kiezen dus nog maar 1 uur (dit geldt niet voor leerlingen die 2A met accent op Sport kiezen).

 

De basisopties

STEM-TECHNIEKEN BIOWETENSCHAPPEN

In dit vak krijg je de basis van de biowetenschappen: je bestudeert water, je onderzoekt de luchtkwaliteit, je voert een insecten- vogeltelling uit,... Via uitdagende wetenschappelijke projecten leer je het milieu waarnemen en experimenteer je met levende materie. Om je extra goed voor te bereiden op een doorstroomrichting in de tweede graad, krijg je trouwens een extra uur wiskunde.

STEM-TECHNIEKEN - PLANT DIER MILIEU

Je bent geboeid door de wereld van planten en dieren. Je komt in contact met de basisprincipes van dierenzorg, landbouw en tuinbouw. Daarnaast proef je van mechanica, elektriciteit, bouw en hout.

SPORT

Je leert vaardigheden, technieken en tactieken aan in verschillende bewegingsdomeinen en krijg je de kans om je sportieve capaciteiten en fitheid te verbeteren. Dit gaat hand in hand met de aandacht voor een gezonde levensstijl.

Ook de link tussen wetenschap en sport wordt belicht. Je leert bijv. wat het antwoord is op de volgende vragen: Wat zijn de anatomische verschillen tussen een duursporter en een sprinter? Onder welke hoek is een kracht, bijv. bij het kogelstoten, het meest efficiënt? Waarom verzuren de spieren tijdens een sportieve inspanning?

 

De keuze-uren

STEM-PLANT DIER MILIEU

In STEM-PDM verdiep je je in het leven van dieren en planten en hoe de mens daarmee omgaat. Je leert technieken aan om te planten en te zaaien en krijgt ook de basisprincipes van dierenverzorging. Je komt dus in contact met verschillende aspecten van de agro-sector.

SPORT

Je ontdekt verschillende sporten die niet aan bod komen in de algemene vorming: krachtbal, free running, gaelic football,... Wie kiest voor sport, moet graag sporten. Je moet dus zeker geen topsporter zijn, maar je mag de zweetdruppels tijdens het sporten niet schuwen!

STEM-TECHNOLOGIE

In deze lessen leer je omgaan met verschillende werktuigen (zaag, vijl, boormachine, soldeerbout,...) en materialen (houtsoorten, metalen,...)

BEELDATELIER

In dit vak leer je zien met je handen: je werkt met verschillende materialen en technieken en je ontdekt op een creatieve manier wat je daarmee kan maken.

LABOTECHNIEKEN

Wat gebeurt er als je verschillende stoffen samenvoegt? Hoe ziet iets eruit onder een microscoop? Op welke manier kan je stoffen van elkaar scheiden? In het tweede jaar leer je de basis van laboratoriumwerk in dit vak. Een aanrader voor wie graag experimenteert!

Wat na de eerste graad A-stroom?

STEM-BIOTECHNISCHE WETENSCHAPPEN

Als je geboeid bent door toegepaste wetenschappen bij mens, plant en dier en bovendien een aanleg hebt voor biowetenschappen en wiskunde, kan je in het derde jaar kiezen voor Biotechnische wetenschappen. Het accent ligt in deze richting op wetenschappen, wiskunde en laboratoriumwerk. Na de derde graad Biotechnische wetenschappen kies je er voor om verder te studeren. Enkele voorbeelden van studies die oud-leerlingen met succes volgden: professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde, master in de industriële wetenschappen (chemie, milieukunde,...), in de biowetenschappen, in de biologie of in de dierengeneeskunde.

STEM-BIOTECHNIEKEN (MET ACCENT OP SPORT)

Heb je een grote interesse voor toegepaste wetenschappen en productieprocessen? Dan is de nieuwe richting Biotechnieken zeker iets voor jou! Deze D&A-richting bereid je voor op hogere studies (bvb professionele bachelor agro- en biotechnologie) ofwel een job in de voedings-, chemische of farmaceutische industrie.

De typische vakken zijn: labo chemie, labo biologie en labo fysica, maar je wordt ook opgeleid om competenties te verwerven in productietechnieken.

Voor de sportievelingen is er hier ook de mogelijkheid voor een accent op sport. Je krijgt het volledige pakket leerstof uit de leerplannen, maar de uitbreidingsdoelstellingen worden vervangen door sport waardoor je tot 4 uur sport per week kan volgen.

PLANT-,DIER- EN MILIEUTECHNIEKEN

Je kan vanaf het derde jaar voor één van deze opties kiezen:

- Dierenzorg: met meer praktijk en technische vakken Dieren

- Landbouw: met meer praktijk en technische vakken Landbouw

- Tuinbouw: met meer praktijk en technische vakken Tuinbouw

Na de derde graad kan je dan doorstromen naar de arbeidsmarkt of kan je ervoor kiezen om verder te studeren.