VABI geeft een STEM aan jouw toekomst

stem logo

STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics en bundelt een waaier aan technologische en exacte wetenschappen. STEM is een recent actieplan van de Vlaamse regering met als doel loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren. In onze samenleving is de nood groot aan mensen met STEM-profielen.

De achterliggende visie van STEM is niet nieuw voor VABI. Binnen de richting Biotechnische Wetenschappen ijveren onze leerkrachten er al heel lang voor om het wetenschappelijk denken van onze leerlingen te stimuleren en zo hun interesse in de wetenschappen aan te wakkeren. De verschillende labovakken die verbonden zijn aan onze wetenschapsvakken lenen zich daar uitermate toe. Het projectmatig werken en de sterke link met het bedrijfsleven en onderzoek in het algemeen zijn eveneens niet nieuw.

Vanaf 1 september 2016 wordt officieel met STEM gestart in het eerste jaar dat voorbereid op biotechnische wetenschappen. De leerlingen krijgen STEM binnen de vakken Agrarische Technieken (3 uur per week) en Techniek (2 uur per week). Er staan verschillende projecten op het programma waarin de leerlingen de basis leren over planten, dieren en milieu. Zo zullen ze voor het eerst een biotoopstudie uitvoeren, leren over het zaaien, stekken en scheuren van planten en elk één vierkante meter tuin krijgen om een gewas naar keuze te telen en te oogsten tegen het einde van het schooljaar. Er staat een boerderijbezoek op het programma waar de leerlingen verschillende opdrachten zullen uitvoeren. Ze zullen ook zelf boter en yoghurt produceren. Er is vogeltelling gepland evenals het maken van vetbolletjes, insectenhotels en wespenvangers. Dit alles met een bijzondere aandacht voor recyclage.

stem1

stem2

0 Points