VABI brengt Belgische primeur van ijsbergsla naar de veiling.

Nadat VABI vorig jaar de eerste Belgische wortels van het nieuwe lenteseizoen (zie dit bericht) leverde was er dit jaar een Belgische primeurteelt van ijsbergsla. Hierbij het persbericht verspreid door de Reo Veiling.

De teelt van de ijsbergsla werd opgezet en uitgevoerd door Thijs Vermeersch, leerling van het 5de jaar tuinbouwtechnieken van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut (VABI) te Roeselare. Hij koos dit als opdracht voor het vak Project en Seminaries. In dit vak worden leerlingen gestimuleerd en begeleid om, door zelfstudie en eigen initiatief, zelfstandig een opdracht tot een goed einde te brengen.

De ijsbergsla werd gezaaid begin januari. Er werd geplant op 11 maart in een plastiekserre van 100 m². Het betreft het ras Platinas.  De ervaringen met ijsbergsla in overdekte teelt zijn eerder beperkt in Vlaanderen, dus was het een goed idee om dit op beperkte schaal uit te proberen. Het mooie weer in april zorgde voor een snelle groei van de ijsbergsla waardoor op 7 mei al voldoende zware kroppen van goede kwaliteit konden geoogst worden. Op donderdag 7 mei bracht Thijs juist geen vijftig kisten ijsbergsla naar de veiling. Jammer genoeg deelde de prijsvorming voor deze primeur in de malaise voor de prijsvorming van serresla, er werd gemiddeld 0,25 euro per krop betaald. Het besluit van dit project is in ieder geval dat vervroeging van ijsbergsla zeker haalbaar is.

0 Points


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.