Studiebezoeken derde graad tuinbouw.

Op dinsdag 22 februari bezochten we met de derde graad tuinbouw vier topbedrijven uit de regio. Verschillende tuinbouwsectoren kwamen aan bod ( sierteelt, boomkwekerij, fruitteelt, groenteteelt ….). Twee van de vier bedrijven worden uitgebaat door oudleerlingen.

www.horizonplants.be

Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de teelt en commercialisatie van Kalanchoë. Daarnaast worden er ook orchideeën, Solanum en Capsicum geteeld.

Verder heeft Horizon de bedoeling om haar klanten, naast het geteelde basisproduct, ook totaal afgewerkte producten aan te bieden. Zo kan het bedrijf “toegevoegd waarde” creëren.

horizon (1) horizon (2) horizon (3) horizon (4)horizon (5) horizon (6) horizon (7) horizon (8) horizon (9) horizon (10) horizon

Wolfcarius Fruit is een 100% familiebedrijf. Stephan en Yves (oudleerlingen VABI) zetten samen het bedrijf van hun vader Etienne verder. Al de appelen en peren worden geteeld op een milieuvriendelijke, geïntegreerde wijze. Stephan verzorgt de commercialisatie, Yves is de teeltdeskundige van het bedrijf.

Het fruitbedrijf heeft een aanplant van meer dan 50 ha fruit, waarvan meer dan de helft peren. De bewaring gebeurt in vijftien eigen koelcellen. Sortering en verpakking gebeurt met moderne machines en eigen personeel. De verkoop gebeurt aan kleinhandelaars, warenhuizen, en een belangrijke export naar Rusland. In het oogstseizoen werken er tot 30 mensen op het bedrijf.
We bezoeken eerst een aanplanting waar men met tien mensen aan het snoeien is. Daarna bezoeken we de bewaarplaats en sorteerplaats. Een uitstekende gelegenheid om de bedrijfsvoering van een zeer modern en eigentijds fruitbedrijf te leren kennen

fruit (15) fruit (1) fruit (2) fruit (3) fruit (4) fruit (5) fruit (6) fruit (7) fruit (8) fruit (9) fruit (10) fruit (11) fruit (12) fruit (13) fruit (14)

Cultiverde (www.cultiverde.be ) is een jonge, dynamische sierplantenkwekerij die vooral gespecialiseerd is in het kweken van visueel aantrekkelijke containerplanten; zoals vaste planten in 2 en 3 liter, siergrassen in 3 en 4 liter en een sortiment bloeiende sierheesters in 3 liter. Daarvoor zijn er 6000 m² serres en ruim 8000 m² containervelden. Er is een ver doorgedreven automatisatie.
De gewasbescherming gebeurt op een moderne, milieuvriendelijke wijze. Water en voeding wordt gerecycleerd.

cultiverde (15) cultiverde (1) cultiverde (2) cultiverde (3) cultiverde (4) cultiverde (5) cultiverde (6) cultiverde (7) cultiverde (8) cultiverde (9) cultiverde (10)

Plantenkwekerij Vermeulen (www.verplant.be)

West-Vlaanderen wordt ook wel de groentetuin van Europa genoemd. In onze provincie worden er door verschillende plantenkweekbedrijven zowel voor industrie als verse markt planten opgekweekt, daar neemt Plantenkwekerij Vermeulen een belangrijk deel van in.

De opkweek gebeurt zowel in perspot als in tray. Het bedrijf telt verschillende afdelingen voor aangepaste opkweek van de diverse soorten groenteplanten (sla, kolen, prei, selder….). In het oog springen de verschillende moderne automatische pers-, vul- en zaailijnen en de interne geautomatiseerde transportsystemen voor zowel kisten als tray’s.

vermeulen vermeulen (1) vermeulen (2) vermeulen (3) vermeulen (4) vermeulen (5) vermeulen (6) vermeulen (7) vermeulen (8) vermeulen (9)

0 Points