Praktijk veeteelt 2e graad optie landbouw.

Iedere week gaan de leerlingen van de 2e graad PDM, optie landbouw op praktijk op diverse bedrijven in de buurt van Roeselare. De school heeft contact met een 20-tal bedrijven waar de praktijklessen doorgaan. Op deze manier kunnen de leerlingen al doende leren .
Deze bedrijfsbezoeken worden zo georganiseerd dat de verschillende melksystemen, melkmachines, rundveetypes, voedersystemen, werkschema’s …aan bod komen. Zo kunnen de leerlingen ontdekken dat dieren volgens verschillende productieprincipes kunnen worden geteeld.
Ook leren ze diervriendelijk omgaan met dieren. Door praktijklessen op een landbouwbedrijf zien de leerlingen in dat het goed is om in team te werken. Bijvoorbeeld bij het vangen van dieren.

Volgende verzorgingsactiviteiten worden uitgevoerd in de tweede graad:
·      Veilig omgaan met dieren
·      Dagelijkse verzorging van dieren
·      Basistechnieken klauwverzorging
·      Huidverzorging
·      Zorgen tijdens de opfok. (vb in de kraamstal)
·      …

Heel wat vaardigheden worden in praktijklessen nagestreefd. Bij de evaluatie van de leerlingen besteed de leerkracht aandacht aan: juistheid, ritme, snelheid van uitvoering, nauwkeurigheid, doorzettingsvermogen, efficiëntie, ordelijk werken, motivatie, sociale vaardigheid,…

Het VABI is ervan overtuigd dat de leerlingen de basisvaardigheden met dieren reeds van in de tweede graad goed kunnen worden aangeleerd. Al doende leert men …

0 Points