Plant- en Tuindag zaterdag 27 april 2019

Op zaterdag 27 april, doorlopend tussen 10 en 17u, vindt in het VABI de 3de Plant- en Tuindag plaats. Na het onverhoopte grote succes van de eerste editie zetten we dit jaar nog meer in op de vaste waarden én nieuwigheden in de plant- en tuinsector.
Bezoekers kunnen zich op die dag over enorm veel soorten tuinplanten, terrasplanten, perkplanten en moestuinplanten informeren en ze ook aankopen. Diverse verenigingen actief in de groentesector en tuingerelateerde bedrijven zullen ook aanwezig zijn.

Vierkante meter moestuin, moestuinbakken, voorjaarsmoestuin
Naast het aanbod van vergeten groenten zetten wij ook de vierkante meter moestuin en de voorjaarsmoestuin in de kijker. Groenteplantjes zijn nu aan het groeien in onze serres. Deze zijn op onze plant- en tuindag, samen met enkele aanbevolen zaden, verkrijgbaar als pakketje klaar om te planten in zo’n minimoestuin of gewone moestuin. Wie wil kan er ook een vierkantemetertuin met grond en meststof aankopen.

Vergeten groenten
Er zijn zaden van een 20 tal soorten vergeten groenten  verkrijgbaar. Een vijftiental soorten daarvan zijn ook verkrijgbaar als plantjes die opgekweekt werden in onze serres.

Nieuwe knolgroenten
Op de plant- en tuindag zetten we ook Zoete Bataat en Yacon in de kijker. Deze nieuwe wortelgroenten zijn het afgelopen jaar veel in de pers gekomen en zijn meer en meer te vinden in de groentewinkels.  We tonen op de plant- en tuindag dat je ze ook zelf kan telen in moestuin. Nog andere nieuwe knolgroenten zijn Oca en Crosne en ook daarvan is er plantmateriaal ter beschikking.

Perkplanten en terrasplanten
In onze serres beschikken we over een ruim assortiment perkplanten.
U kunt er uw keuze maken uit de zeer grote verscheidenheid aan zelf geteelde bloemen voor tuin en balkon.

Advies
Over de vergeten groenten, m² moestuin, voorjaarsmoestuin en knolgroenten  zal ook info en advies zal gegeven worden. Enkele opgevulde moestuinbakken zullen er te zien zijn als demonstratie van wat je zo al in zo’n moestuinbakken kan telen. Een brochure met teeltadvies over vergeten groenten is beschikbaar, net zoals een informatieblaadje over hoe je een vierkante moestuin aanlegt en informatie over Yacon en Bataat. Nieuw dit jaar is de voorbeeldmoestuin beplant met vroege groenten.

Droogtebestendige planten
Nieuw op onze plant en tuindag zijn de  droogtebestendige planten  die heel geschikt zijn voor de hedendaagse moderne tuinen. Later vindt u hier meer over welke soorten enz…

Workshops
De workshops voor de ingeschreven ouders omvatten kruidenthee maken, foodpairing, koken met speciale groenten en vachtverzorging bij honden.

Er zijn ook stands van diverse verenigingen aanwezig die actief zijn in de groensector.

De Plant- en tuindag is er voor mensen met groene vingers die na een lange winter dit voorjaar opnieuw de tuin in willen duiken.  De Plant- en tuindag is er dus voor iedereen met interesse in tuinieren.
De toegang is gratis.  Er is animatie voorzien voor de kinderen en je kan er ook aangenaam pauzeren bij een hapje en een drankje.

Alles gaat door op het terrein van de campus KLEIN SEMINARIE-VABI in de Zuidstraat 27.

Voor de bezoekers is er gratis parkeergelegenheid op het domein.