Plant- en tuindag op zaterdag 27 april 2019

3de Plant- en tuindag VABI

Op zaterdag 27 april, doorlopend tussen 10 en 17u, vindt in het VABI de 3de Plant- en Tuindag plaats. Na het onverhoopte grote succes van de vorige edities zetten we dit jaar nog meer in op de vaste waarden én nieuwigheden in de plant- en tuinsector. De klimaatdiscussie is dit jaar de rode draad doorheen onze diverse thema’s.

Bezoekers kunnen zich op die dag informeren over enorm veel soorten tuinplanten zoals sierheesters, vaste planten, bloemen, terrasplanten, perkplanten, kruiden en moestuinplanten en ze ook aankopen.

Diverse verenigingen actief in de groentesector en tuingerelateerde bedrijven zullen ook aanwezig zijn.

 Tuinieren en klimaatverandering

Wij brengen op onze derde plant- en tuindag graag enkele ideeën om in te spelen op de klimaatverandering. Door het opwarmende klimaat is het aan te raden om de teelt in de moestuin vroeger aan te vatten. Inspiratie daartoe vind je in onze pas aangelegde lentemoestuin. Primeurgroenten kan je ook zelf telen! Heb je geen tuin, dan is de vierkantemoestuin een alternatief. Om tijdens de winter minder groenten uit verre oorden of uit de diepvries te gebruiken zetten wij ook enkele vernieuwende knolgroenten in de kijker die je zeer lang kan bewaren zonder energieverbruik. Tot slot is waterbesparing tijdens de drogere zomers mogelijk door droogtebestendige planten en heesters te gebruiken. Een mooi assortiment wordt tentoongesteld en te koop aangeboden.
Met onze plant- en tuindag willen wij de plantenrijkdom en de biodiversiteit in de tuin promoten. Privétuinen zijn heel belangrijk in de klimaatdiscussie, want ze beslaan in Vlaanderen 8 procent van de oppervlakte, bijna zoveel als de 11 procent aan bos. Een plantenrijke tuin kan heel wat nuttige fauna en flora herbergen en verbruikt heel veel CO2 !  Tot slot draagt je eigen groenten telen zeker bij aan het kleiner maken van de ecologische voetafdruk.

De hierboven vermelde klimaatvriendelijke  thema’s op onze plant- en tuindag vind je hieronder uitgebreid beschreven.

De Lentemoestuin

Op plant- en tuindag wordt de pas aangelegde “Lentemoestuin” voorgesteld met meer dan twintig gangbare en alternatieve primeurgroenten. Onder het motto ‘vroeg begonnen is half gewonnen’ willen we liefhebbers van de eetbare tuin wijzen op de voordelen en het genot van een vroege start in de moestuin. Door het opwarmende klimaat zijn er in de zomer meer insecten, vele daarvan zijn nuttig, sommige schadelijk voor onze moestuin. Door de teelt vroeger aan te vatten zijn we heel wat plagen voor. Ook de toenemende droogte tijdens de zomer ben je zo te snel af. Kom naar onze lentemoestuin en bekijk welke groenten je, ook als het ’s nachts nog kan vriezen, toch al kan zaaien of planten. Kweek uw eigen klimaatvriendelijke primeurgroenten en verminder zo de ecologische voetafdruk van jouw eigen maaltijd.

Vergeten groenten
Zelf groenten telen? Maar nog niet veel ervaring? Vergeten groenten zijn dikwijls heel makkelijk te telen groenten met heel weinig verbruik aan grondstoffen. In onze plantenassortiment vind je er enkele van terug zoals spruitbroccoli, koolrabi, barbarakruid, postelein, Nieuwzeelandse spinazie, snijbiet enz….

De minimoestuin
Zelf groenten telen en zo jouw ecologische voetafdruk verminderen?  Maar misschien heb je daartoe niet de ruimte? Wij zetten ook de vierkantemeter moestuin en minimoestuintjes in de kijker.

Groenteplantjes die speciaal geschikt zijn om te telen in zo’n vierkante moestuin zijn nu aan het groeien in onze serres. Deze zijn op onze plant- en tuindag, samen met enkele aanbevolen zaden en organische meststof verkrijgbaar als pakket klaar om te planten. We tonen je ook hoe je met enkele wijnkistjes of bloempotten alvast wat groenten of kruiden kan telen.

Droogtebestendige tuinplanten

Heb je een eigen tuin, maar wil je niet dat je kostbaar water moet gebruiken om de planten tijdens de droge zomers in leven te houden? Heb je er geen zin in om ieder jaar planten te vervangen die de droogte niet doorstaan hebben? Kom dan kijken welke tuinplanten en heesters de toenemende droogte goed kunnen verdragen. Je zal ook heel wat speciale, droogteresistente tuinplanten kunnen aanschaffen.

Nieuwe knolgroenten

Op de plant- en tuindag zetten we ook zoete aardappel, yacon (appelwortel), oca, crosne en aardpeer in de kijker. We leggen op de plant- en tuindag uit hoe je ze zelf kan telen. Er is natuurlijk ook plantmateriaal ter beschikking om dit tuinseizoen zelf aan de slag te gaan. Kweek uw eigen, goed bewaarbare knolgroenten en gebruik tijdens de winter minder groenten uit verre oorden of uit de energieverslindende diepvries.

Perkplanten, terrasplanten, heesters

In onze serres beschikken we over een ruim assortiment.
Je kan er jouw keuze maken uit de zeer grote verscheidenheid aan zelf geteelde bloemen en planten voor tuin en balkon. De ideale manier om de plantenrijkdom en biodiversiteit in jouw tuin te vergroten.

Advies
Over de de droogteresistente planten, het assortiment tuinplanten, de lentemoestuin, de vergeten groenten, de vierkante moestuin, de knolgroenten kan je ook advies krijgen van onze specialisten die jouw graag te woord staan.  Een brochure met teeltadvies over vergeten groenten, een informatieblaadje over hoe je een vierkante moestuin aanlegt, een folder over de speciale knolgroenten en teeltfiches over de groenten in de lentemoestuin maken het advies compleet.

Workshops
De workshops voor de ingeschreven ouders omvatten kruidenthee maken, foodpairing, koken met speciale groenten en vachtverzorging bij honden.

Er zijn ook stands van diverse verenigingen aanwezig die actief zijn in de groensector.

De Plant- en tuindag is er voor mensen met groene vingers die na een lange winter dit voorjaar opnieuw de tuin in willen duiken.  De Plant- en tuindag is er dus voor iedereen met interesse in tuinieren.
De toegang is gratis.  Er is animatie voorzien voor de kinderen en je kan er ook aangenaam pauzeren bij een hapje en een drankje.

Alles gaat door op het terrein van de campus KLEIN SEMINARIE-VABI in de Zuidstraat 27.

Voor de bezoekers is er gratis parkeergelegenheid op het domein.

0 Points