Joris en Thomas behalen zilver! Beroepenwedstrijd ‘Beloftevolle Hovenier 2010’

DSC01882 Afbeelding 021
Joris Merx en Thomas Dumon (7BT, foto 1 ) haalden in het pinksterweekend zilver op de masterproef van de beroepenwedstrijd Beloftevolle Hovenier. Wouter Verleure en Bono Dehaeze (6TT, foto 2) kregen een eervolle vermelding van de jury.
Een schot in de roos voor onze afdeling tuinbouw. Proficiat aan de
leerlingen en de coachende leerkrachten voor hun prestatie.

Hieronder het winnende tuinontwerp van Joris en Thomas

P1030897 P1030895

Nog enkele  beelden van de leerlingen in actie tijdens deze wedstrijd die doorging te Meise op  vrijdag 21 en zaterdag 22 mei 2010.

DSC01776Afbeelding 008 - kopie Afbeelding 011

De prijsuitreiking op zondag!

P1030884 P1030888

 

 

Wat voorafging (12 mei 2010)

wm4k4azmIn de voorronde van de beroepenwedstrijd ‘Beloftevolle Hovenier 2010’  te Oudenaarde werd het team van 7BT (Thomas Dumon en Joris Merckx )geselecteerd  voor  de eindfinale-masterproef  die plaats vindt tijdens de tuinhappening ‘Passiflora’ in de plantentuin van Meise op vrijdag 21 en zaterdag 22 mei.

We  gaan er voor !

Een wedstrijd scherpt creativiteit en ondernemingszin aan. Daarom worden studenten tuinaanleg uitgedaagd om hun talenten te laten zien in de nieuwe wedstrijd ‘Beloftevolle hovenier’.

De 3 geselecteerde teams krijgen een afgebakend terrein en een pakket met alle benodigde materialen en planten voor de realisatie van een project  binnen een vooraf bepaalde tijd. Een vakjury zal op zondag 23 mei de winnaar bekend maken op tuinevent Passiflora.

Federatie voor Groenvoorzieners (BFG) studenten van het 7de BSO en 6de TSO uit de richting tuinaanleg een platform aanbieden om, met betrekking tot hun vakkennis, het beste van zichzelf te tonen.

Een ‘gezonde’ vorm van competitie stimuleert (on)rechtstreeks het enthousiasme voor het vak. Tijdens de wedstrijd kunnen jonge vakmensen hun talenten laten zien, en worden de creatieve en vakbekwame aspecten van het vak onder de aandacht gebracht. Op die manier wordt het Vlaams talent en de job van hovenier op een attractieve manier belicht.
Met dit initiatief beoogt de Commissie ‘Jong Ondernemen’ van BFG:
• het stimuleren van de ondernemingszin bij jongeren die een opleiding in de tuinaanleg en –onderhoud volgen;
• het bijbrengen van enthousiasme en bezieling voor het vak;
• de opleiding en de praktijk op de hedendaagse werkvloer nauwer op elkaar laten aansluiten.

De beroepenwedstrijd ‘Beloftevolle Hovenier’ bestaat uit een voorronde met selectieproef en een finale met masterproef.
Alle Vlaamse scholen die een opleiding hovenier organiseren, werden aangeschreven om één of meer teams af te vaardigen op de preselectie. Elk team bestaat uit twee leerlingen. In de voorronde worden 3 teams geselecteerd voor de finale.

Voor de masterproef tijdens finale krijgen de teams telkens een project voorgeschoteld dat ze binnen een vooraf bepaald tijdbestek moeten uitvoeren. Om zich op de proef te kunnen voorbereiden krijgen de teams een paar weken op voorhand het plan en beschrijving van het te realiseren werk toegestuurd. Elk team krijgt een afgebakend terrein en een pakket met alle benodigde materialen en planten voor de realisatie van dit project ter beschikking. Voor het materieel (werktuigen en machines), die noodzakelijk zijn voor de uitvoering, moeten de deelnemers zelf instaan. Werkvoorbereiding en organisatie maakt een belangrijk deel uit van de proeven.

Tijdens de uitvoering worden de teams door een vakjury opgevolgd en beoordeeld. Het werkproces (netheid bij de uitvoering, organisatie van het werk, werkvolgorde, samenwerking in het team, correct gebruik van gereedschap, respecteren van veiligheidsregels), de uitvoering en de algemene indruk (eindresultaat) zijn enkele van de criteria waarmee de jury rekening zal houden in haar besluitvorming.


FINALE OP ‘PASSIFLORA’ TE MEISE

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 mei 2010 gaat voor het eerst de finale van de beroepenwedstrijd ‘Beloftevolle Hovenier’ door, op zondag 23 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.
Deze organisatie vindt plaats tijdens PASSIFLORA in de Nationale Plantentuin van Meise tijdens de tuinhappening ‘Passiflora’.

0 Points