Plant- en tuindag was op 21 april 2018, volgende jaar op zaterdag 27 april 2019

De 2de plant- en tuindag was opnieuw een onverhoopt succes. Dank je wel aan alle bezoekers. Onze derde plant- en tuindag is gepland op zaterdag 27 april 2019. 

Op zaterdag 21 april 2018, doorlopend tussen 10 en 17u, vindt in het VABI de 2de Plant- en Tuindag plaats. Na het onverhoopte grote succes van de eerste editie zetten we dit jaar nog meer in op de vaste waarden én nieuwigheden in de plant- en tuinsector.
Bezoekers kunnen zich op die dag over enorm veel soorten tuinplanten zoals sierheesters, rozen, vaste planten, bloemen, terrasplanten, perkplanten en moestuinplanten informeren en ze ook aankopen. Diverse verenigingen actief in de groentesector en tuingerelateerde bedrijven zullen ook aanwezig zijn.

Vierkante meter moestuin, moestuinbakken, minimoestuin
Naast het aanbod van vergeten groenten zetten wij ook de vierkante meter moestuin en minimoestuintjes in de kijker. Groenteplantjes die speciaal geschikt zijn om te telen in zo’n minimoestuin zijn nu aan het groeien in onze serres. Deze zijn op onze plant- en tuindag, samen met enkele aanbevolen zaden, verkrijgbaar als pakketje klaar om te planten in zo’n minimoestuin. Wie wil kan er ook een vierkantemetertuin met grond en meststof aankopen.
We tonen je ook hoe je met enkele wijnkistjes of bloempotten alvast wat groenten of kruiden kan telen.

Vergeten groenten
Er zijn zaden van een 25 soorten vergeten groenten verkrijgbaar. Een vijftiental soorten daarvan zijn ook verkrijgbaar als plantjes die opgekweekt werden in onze serres.

Nieuwe knolgroenten
Op de plant- en tuindag zetten we ook Zoete Bataat en Yacon in de kijker. Deze nieuwe wortelgroenten zijn het afgelopen jaar veel in de pers gekomen en zijn meer en meer te vinden in de groentewinkels.  We tonen op de plant- en tuindag dat je ze ook zelf kan telen in moestuin. Nog andere nieuwe knolgroenten zijn Oca en Crosne en ook daarvan is er plantmateriaal ter beschikking.

Perkplanten en terrasplanten
In onze serres beschikken we over een ruim assortiment perkplanten.
U kunt er uw keuze maken uit de zeer grote verscheidenheid aan zelf geteelde bloemen voor tuin en balkon.

Advies
Over de vergeten groenten, vierkante metermoestuin en knolgroenten  zal ook info en advies zal gegeven worden. Enkele opgevulde moestuinbakken zullen er te zien zijn als demonstratie van wat je zo al in zo’n moestuinbakken kan telen. Een brochure met teeltadvies over vergeten groenten is beschikbaar, net zoals een informatieblaadje over hoe je een vierkante moestuin aanlegt en informatie over Yacon en Bataat. 

Moderne, ziektebestendige tuinrozen.
Nieuw op onze plant en tuindag zijn de  ziekteresistente soorten, die heel geschikt zijn voor de hedendaagse moderne tuinen. De rozen zijn nieuwe selecties of vaste waarden van de laatste jaren en vergen bijna geen onderhoud. Gedaan met behandelen tegen meeldauw en sterroetdauw! Ze geven, naast een gezonde groei, ook meerdere maanden bloei. De bloemen  zijn rijk aan nectar en bijzonder aantrekkelijk voor bijen en vlinders. 

Vlindervriendelijke planten
In het aanbod tuinplanten is er dit jaar speciaal aandacht voor vlindervriendelijke planten. Wilt u uw steentje bijdragen tot het in stand houden van de soortenrijkdom aan vlinders? Zie je graag veel vlinders in jouw tuin? Er is op de plant- en tuindag een ruime keuze aan vlindervriendelijke planten ter beschikking!

Gazon
Er is ook  een doorlopende demo en infostand over gazonverzorging. Hoe hou je het gazon in een optimale toestand. Wat met een harde zomer? Wat is de ideale gazonbemesting? Wanneer en hoeveel moet je bekalken? Ook de mechanisatie komt aan bod met demo’s gazon maaien en verticuteren. Onze leerkrachten tuinaanleg geven tips.

Daktuin
Er zal ook een informatieve stand over daktuinen aanwezig zijn.

Workshops
De workshops voor de ingeschreven ouders omvatten bloemschikken , ziekte-resistente rozen en vachtverzorging bij honden (start om 10 u).

Er zijn ook stands van diverse verenigingen aanwezig die actief zijn in de groensector.

De Plant- en tuindag is er voor mensen met groene vingers die na een lange winter dit voorjaar opnieuw de tuin in willen duiken.  De Plant- en tuindag is er dus voor iedereen met interesse in tuinieren.
De toegang is gratis.  Er is animatie voorzien voor de kinderen en je kan er ook aangenaam pauzeren bij een hapje en een drankje.

 

Alles gaat door op het terrein van de campus KLEIN SEMINARIE-VABI in de Zuidstraat 27.

Voor de bezoekers is er gratis parkeergelegenheid op het domein.